FESTIVALARKIV

Festivalarkivet som nesten gikk tapt
ARKHEION 1/2019: I over 50 år har Vossa Jazz vært en av Norges viktigste møteplasser for jazzelskere. Nå er festivalens arkiv ordnet og sikret for framtiden.
Hvert år i palmehelgen samles musikkinteresserte på Voss.
Vossa Jazz-festivalen drives på dugnad av 250 frivillige og sammen skaper de en levende og pulserende festivalopplevelse. Formålet med festivalen er å stimulere interessen for jazz og beslektede musikkformer blant publikum og utøvere.
Den musikalske profilen omfatter jazz, folkemusikk og verdensmusikk. I tillegg har festivalen utviklet flere satsinger, som Badnajazz for barn, JIJJAZZ for ungdom, Eldrejazz for eldre og Superjazz, et tilbud for mennesker med funksjonsnedsettelser.
Fra spredt arkiv til samlet historie
Vossa Jazz ble grunnlagt i 1973 og ble arrangert for første gang i mars 1974.
Fra 1986 har festivalen blitt arrangert i palmehelgen.
I 2011 tok Hordaland fylkesarkiv initiativ til å samle og ordne festivalen sitt arkiv. Dette kom i stand etter møter med jazzmiljøet i fylket. Bergen Jazzforum, Nattjazz og Vestnorsk jazzsenter ønsket råd om ordning og eventuell avlevering av sine eldre arkiver til en offentlig depotinstitusjon.
Som en del av dette tilbød fylkesarkivet å ta imot arkivet etter Vossa Jazz. Festivalledelsen takket ja til tilbudet.
I 2016 fikk Hordaland fylkesarkiv prosjektmidler fra Arkivverket, og i samarbeid med festivalen startet arbeidet med å systematisere og bevare materialet.
Utsatt og uegnet oppbevaring
En junidag i 2012 stod festivalarkivet i fare for å gå tapt. En brann brøt ut i et gammelt militærlager i utkanten av Voss. Bygget var leid ut til flere organisasjoner og foreninger, deriblant Vossa Jazz, som oppbevarte deler av sitt arkiv der.
Spesiallagde scenetepper, dekor, CD-er og teknisk utstyr ble hardest rammet av flammene.
Etter brannen tok festivalledelsen initiativ til å opprette en komplett samling av alle festivalplakatene med mål om å bevare materiale for ettertiden. Hoveddelen av festivalen sitt arkivmateriale var heldigvis lagret i et kjellerlokale i Voss sentrum.
I november 2016 sørget ansatte fra fylkesarkivet for å pakke og transportere materialet til Bergen. De eldste delene av arkivmaterialet, som festivalleder Trude Storheim hadde oppbevart, ble hentet fra det gamle hovedkontoret i Hålandshuset i Voss sentrum. Dette inkluderte også en del markedsføringsmateriell og bekledning.

Flere veier til bevaring
Parallelt med ordningsprosjektet i Bergen, har Vossa Jazz hatt et eget arbeid med ordning og systematisering av muntlig historie. Frivillige veteraner med tilknytning til festivalen ble engasjert for å systematisere festivalens fotoarkiv og bistå festivalledelsen med innsamling av blant annet muntlige kilder og lydopptak.
Vossa Jazz henvendte seg til lokalbefolkningen via Facebook og lokalavisen med oppfordring om å levere inn arkivmateriale til prosjektet.
Fra Voss gymnas hentet fylkesarkivet en komplett samling av alle festivalplakatene som skolen hadde samlet. Disse ble skannet, registrert i katalogen og pakket i syrefrie papprør som del av prosjektet.
En historisk musikkskatt

Arkivet er nå ferdig ordnet og avlevert til fylkesarkivet, som sikrer at både den skriftlige og muntlige historien til Vossa Jazz er bevart for framtiden.
Arkivet dekker perioden fra festivalens grunnleggelse i 1973 til 2007.
Materialet ble ordnet og registrert i ASTA med metadata for å legge til rette for gode søk. Ordningsprinsippet ved avlevering virket noe tilfeldig, men den opprinnelige strukturen ble så langt det var mulig bevart.
Mye av materialet var imidlertid tilsmusset og bar preg av å ha vært lagret i en kjeller over lengre tid.

Arkivet rommer en skatt av musikkhistorie: korrespondanse med både norske og internasjonale jazzstorheter, detaljerte kontrakter for artistopptredener og et vell av presse- og avisutklipp som dokumenterer festivalens utvikling gjennom flere tiår.
I tillegg ble det avlevert et stort antall audiovisuelle opptak, inkludert et plate-, CD- og videoarkiv med egen katalog.
Takket være dette arbeidet vil historien om Vossa Jazz ikke bare bevares i arkivene – den vil leve videre, inspirere nye generasjoner og gi verdifull innsikt i festivalens rolle i norsk og internasjonal jazzhistorie.
For mer informasjon, se festivalens nettside og prosjektrapporten for arkivutviklingsmidler fra 2016 om ordningsarbeidet. Arkivkatalogen er publisert til arkivportalen.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Arkheion 1/2019 og er oppdatert med ny informasjon for denne utgivelsen.