UTSTILLINGSÅPNING

UTSTILLINGSÅPNING: Mange deltok på åpningen av fotoutstillingen og fikk med seg innblikket i de båtreisendes liv.

Fotoutstilling av folket som forsvant

Utstillingen «De båtreisende» på KUBEN viser sjeldne fotografier av romanifolket som levde langs kysten. Fotografiene ble nylig innlemmet i Norges dokumentarv.

Publisert Sist oppdatert

På Romanifolkets internasjonale dag, 8. april, åpnet fotoutstillingen De båtreisende på KUBEN i Arendal. Utstillingen presenterer en unik fotoserie fra Sørlandets skjærgård – bilder som dokumenterer en livsform og en kultur som i dag nesten er visket ut av det kollektive minnet.

BÅTREISENDE: Sommeren 1946 besøkte fotograf Birger Dannevig en båtreisende familie som lå oppankret utenfor Arendal. Fotografiene er del av Norges dokumentarv.

Romanifolket kom til Skandinavia tidlig på 1500-tallet, og livnærte seg som omreisende håndverkere, handelsfolk, musikere og fortellere. Langs kysten av Vestlandet og Agder ble de kjent som de båtreisende – familier som levde og reiste med båt, og som hadde en særegen plass i samfunnets ytterkanter.

Lars Harstad, sekretær i Landsorganisasjonen for Romanifolket (LOR), uttrykte glede over at de båtreisende nå får økt oppmerksomhet.
Ellen Aslaksen, direktør ved Aust-Agder museum og arkiv, ønsket velkommen til åpningen av fotoutstillingen De båtreisende.

Båten som hjem og transportmiddel

Kjernen i utstillingen er fotografiene til Birger Dannevig, som i 1946 og 1948 besøkte den båtreisende familien Bredesen i skjærgården utenfor Arendal. Dannevig tok flere bilder av familien, og hans evne til å komme i nærkontakt med sine motiver gir bildene en sjelden menneskelig dybde og et autentisk innblikk i en kultur som var på vei til å forsvinne.

Fotografiene viser hvordan båten fungerte som både hjem og transportmiddel, og dokumenterer en livsstil som var en viktig del av kystens historie.

I desember 2024 ble fotografiene innlemmet i Norges dokumentarv – registeret over de mest betydningsfulle arkivene og dokumentene i norsk historie. Inkluderingen understreker bildenes store dokumentasjonsverdi – både som kulturhistorisk kilde og som visuell del av vår nasjonale hukommelse.

Få spor er bevart

Romanifolket har vært utsatt for langvarig og omfattende assimilering. Barn ble fjernet fra foreldrene og plassert i barnehjem eller fosterhjem, og voksne ble tvunget til å gi opp sin livsform til fordel for fast bosetting. De siste båtreisene ble presset på land på 1970-tallet. Dette har resultert i at svært få spor av deres kulturarv er bevart. I Aust-Agder museum og arkivs samlinger finnes et sjeldent unntak: Bildene av familien Bredesen.

Filmskaper Ole Bernt Tellefsen, som har laget Folket som forsvant, sammen med Hannele Fors, prosjektleder for utstillingen og fotoarkivar ved KUBEN.

Fotografiene som nå stilles ut på KUBEN i Arendal representerer derfor et sjeldent innblikk i en livsform som i dag er svært marginalisert. Utstillingen inkluderer også klipp fra dokumentarfilmen Folket som forsvant, som ble sendt på NRK i desember 2024. Filmen forteller historien om de båtreisene, og om hvordan norske myndigheter gjennom flere tiår utryddet deres livsform, språk og kultur. Utstillingen kommer til å stå ut 2025.

Powered by Labrador CMS