AKTUELT

Rekorddeltakelse på vårseminaret
Aldri før har så mange deltatt på Arkivarforeningens vårseminar. Nå håper arrangørene at neste års samling blir enda større.
– Vårens vakreste eventyr for arkivfeltet! Slik oppsummerer Janne Strand, leder av Arkivarforeningen årets vårseminar. At seminaret er populært, er det ingen tvil om. I fjor økte foreningen antallet plasser fra 80 til 100, og kunne telle 95 oppmøtte. I år ble det ny rekord, med 103 oppmøtte, inkludert foredragsholdere.
– Seminaret ble fullbooket bare noen dager etter at påmeldingen åpnet. Mange havnet på venteliste. Vi har aldri vært så mange på et vårseminar før. Nå vurderer vi å søke Forskerforbundet om å få utvide enda mer! Både vårseminaret og utgivelsen av Norsk arkivforum bidrar til at flere blir med i foreningen og Forskerforbundet, forteller et samlet styre.
I Trust AI

Luciana Duranti åpnet seminaret med sitt innlegg “From Traditional Archival Knowledge to Computer Vision and Natural Language Processing: The More It Changes”. Duranti er professor emerita ved University of British Columbia og en verdenskjent ekspert på diplomatikk, elektroniske arkiver og dokumentasjonsforvaltning. Siden 1998 har hun ledet forskningsprosjektet InterPARES (International Research on Permanent Authentic Records in Electronic Systems).
Siden 2021 har InterPARES jobbet med prosjektet «I Trust AI». Det er en multinasjonal og tverrfaglig studie med mål om å designe, utvikle og løfte kunstig intelligens som verktøy for arkivforvaltningen.
En av de grunnleggende utfordringene ved digitalt skapte arkiver formulerte Duranti slik:
Du kan ikke lagre et digitalt dokument. Hver gang du åpner det, åpner du et nytt dokument - en kopi. Vi gjenskaper originaldokumentet. Hvordan kan du da garantere for dokumentets autensitet?
Et av svarene hun gir, ligger i paradata. Paradata er informasjon om prosessene, verktøyene og personene som har vært involvert i å opprette og behandle et dokument eller en informasjonsressurs. Det kan for eksempel være loggdata som viser hvem som har opprettet eller redigert et dokument, hvilke systemer som ble brukt, og når ulike handlinger fant sted. Paradata inngår ikke i selve dokumentet eller dets metadata, men gir viktig kontekst og kan bidra til å forstå dokumentets opprinnelse, funksjon og pålitelighet.
I dag pågår det 50 studier under «I Trust AI». InterPARES deler all forskning gratis, uten lisens.
– Av mange gode og tankevekkende innlegg må vi trekke frem Luciana Duranti som et høydepunkt. Det var forfriskende å høre hvordan hun, som humanist, fikk gjennomslag for sine arkivfaglige argumenter i møte med teknologer og byråkrater. Hennes erfaringsbaserte og pragmatiske innstilling til maskinlæring og kunstig intelligens avmystifiserte på lang vei dette feltet, som for mange av oss kan fremstå noe abstrakt. Berøringsangsten ble ytterligere redusert av flere av de påfølgende innleggene utover dagen, sier Janne Strand.
Årets snakkis

Styret i Arkivarforeningen har mottatt gode tilbakemeldinger både på fasilitetene og gjennomføringen. –Vi ønsker at deltakerne drar hjem med faglig påfyll, ny innsikt og verdifulle møter med både likesinnede og gode kolleger som utfordrer og inspirerer. Og med lyst til å komme tilbake neste år!, sier Strand.
Forslaget om ny arkivlov var til høring i familie- og kulturkomiteen dagen før vårseminaret. Det ble en av de store snakkisene, sammen med globale sikkerhetspolitiske påvirkninger innen arkivfeltet. Skjebnen til riksarkivar Colleen Shogan og Trumps press mot føderale etater i USA skaper ekko langt inn i hotellkorridorene på The Hub.
– Hva gjør vårseminaret viktig for arkivfeltet?
– Dette er et unikt møtested, fristilt fra sektor og fagnisjer. For mange medlemmer er dette en av svært få muligheter til å kunne delta på et fagseminar, siden det ikke koster noe for arbeidsgiver. Reise og opphold dekkes av Forskerforbundet, og det er ingen seminaravgift, avslutter Strand.