Kvinnebevegelsens arkiv

Professor emerita og SVs første leder Berit Ås (1928–2024)

Personarkivet etter Berit Ås

Sentral kvinnehistorie sikres for ettertiden.

Publisert Sist oppdatert

Arkivet etter professor emerita og SVs første leder Berit Ås (1928–2024) er nå under ordning og registrering hos Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) på Youngstorget i Oslo. 

Berit Ås sin biografi kan du lese her. 

Totalt anslås hele personarkivet å være på 10–12 hyllemeter etter ordning. 

Dagbøkene er først ut. I årstall strekker de seg fra 1963 til 2014 og utgjør rundt to hyllemeter. Dagbøkene speiler professor Ås’ dagligliv, planer og ideer, både politisk, organisatorisk og familiært. En kan tydelig se de ulike epokene for hennes politiske og faglige engasjement i dagbøkene.

Hennes tre professorgrader – om trafikksikkerhet, forbrukerrettigheter og den usynliggjorte kvinnekulturen med de fem hersketeknikkene – kan lett leses ut av memoarene. Materialet er egnet for forskning og formidling av arkivskaperen som kvinnelig politiker fra 1960-tallet og fremover til i dag.

Dagbøkene er klausulert, men det kan søkes innsyn hos Arbeiderbevegelsens arkiv

Ulla Lise Johansen ordner arkivet til Berit Ås hos Arbark.

Kvinnebevegelsens arkiv

Kvinnebevegelsens arkiv startet opp i 2018 og er drevet som et privat initiativ av kunstner Inge Ås og arkivar Ulla Lise Johansen. Målet er å samle inn og formidle kvinnepolitiske privatarkiver og å synliggjøre allerede bevarte kvinnepolitiske arkiver i depotene. I tillegg til Arbark samarbeider Kvinnebevegelsens arkiv med Kvinnemuseet på Kongsvinger, som skal ta imot Berits Ås arkiv etter Kvinneuniversitetet på Løten og i Norden. Arbeidet har vært støttet av Norsk kulturråd og Arkivverket.

Powered by Labrador CMS