LEDER

Ett rike?

Leder i AKSESS nr. 3 - 2024

Publisert Sist oppdatert

Gjennom flere tiår har [Ole Bjørn] Darrud skrevet av, strukturert og analysert data fra ulike primærkilder, bokstav for bokstav. Det er når han kobler sammen de ulike primærkildene, han puster liv i personene og henter frem hendelser fra historiens mørke.

Slik begynner Jeanette Høie intervjuet med den flittige slektsforskeren som finner dokumentasjon i Digitalarkivet, transkriberer kilder og bygger sin egen database oppå dette. Her kobler han skifter, kirkebøker, rettsprotokoller og helseopplysninger, slik at han kan gjøre ulike søk. Resultatet er at livshistorier trer opp fra de arkiverte faktaene. Ved å koble ulike data oppnår han en mer komplett historie.

Ideelt sett hadde Digitalarkivet gjort dette for ham. Om alle arkiver bare hadde vært koblet sammen. (La oss overse alle tekniske og praktiske hindringer.) Ideelt sett kunne han da gå inn ett sted, for eksempel Digitalarkivet, gjøre noen søk, for så å få opp det han lurer på og mer til. Kanskje ville han og andre da ha sett sammenhenger en ikke hadde tenkt på selv. Hvem der ute (som ikke selv jobber i sektoren, og knapt nok oss) er egentlig klar over nøyaktig hva en kan søke etter, hvor dokumentasjonen er skapt, og hvor den eventuelt er tilgjengelig?

– Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land, sa statsminister Jonas Gahr Støre da den nye digitaliseringsstrategien ble lagt frem i slutten av september. Han sa også at nå skulle taktskiftet i digitaliseringen av Norge komme.

Det gjenstår å se hvordan strategien vil berøre vår sektor. Vi vet at vi vil bli berørt. Digitaliseringen har tross alt truffet oss for lenge siden. Våre tjenester har blitt stadig mer digitale. Vi jobber på for å forenkle og trygge både innsamling, bevaring, tilgjengeliggjøring og innsyn. Men ofte gjør vi det på hver vår kant av landet. Med knappe ressurser. I hvert vårt system.

Sektoren ønsker at befolkningen skal bruke arkivene. Men i dag er det rett og slett for kronglete å finne frem til kildene. Det å være detektiv ligger ikke for alle. Og ikke alle har mulighet til å hyre en for å finne frem. I dag er mange systemer i bruk, både for langtidsbevaring og for tilgjengeliggjøring, og mange som forsøker seg på Digitalarkivet eller Arkivportalen savner et enklere brukergrensesnitt som det heter på det nye arkivspråket. En inngangsport til hele landets arkiver, det hadde vært noe det?

I 2020 fikk Arkivverket tildelt satsingsmidler for å utvikle Digitalarkivet som en nasjonal fellesløsning for arkiver. Midlene ble gitt over fire år, men arbeidet er ikke over med det. Å utvikle Digitalarkivet er et evighetsprosjekt. Vår journalist har sett nærmere på hva som er gjort så langt. Hun har snakket med både Arkivverket og andre aktører om løsningen. Hvordan ligger vi an? Blir landet snart samlet til ett (digitalt) rike? Og vil vi egentlig det?

God lesning!

Redaktør Heidi Meen

Powered by Labrador CMS