AKTUELT 

Bildet viser et høyt brunt bygg med mange vinduer. Øverst til venstre er det et lysende skilt der det står Radisson Blu
Radisson Blu Scandinavia Hotell i Oslo.

Nordiske arkivdager 2025 – vil du bidra?

De neste Nordiske arkivdager arrangeres i Oslo i september til neste år. Det overordnede temaet skal være Arkivenes betydning i samfunnet. Fristen for å foreslå faglig innhold er 1. september i år. 

Publisert Sist oppdatert

Tid og sted

Arrangementet legges til Oslo, 16.-17. september 2025. Konferansen foregår på Radisson BLU Scandinavia og innledes med mottakelse Nobels Fredssenter 15. september.

Sett av datoene allerede nå!

Les mer på Arkivverkets nettside

Nordiske arkivdager 2025 er et samarbeid mellom de nordiske nasjonalarkivene og  arrangeres hvert tredje år. De neste Nordiske arkivdager er det Arkivverket - altså Norge - som er vertskap.

Temaet "Arkivenes betydning i samfunnet" har tre spor:

Spor 1: Sikre arkiv i usikre tider

I usikre tider er tiltak for å sikre arkivene viktigere enn noen gang. Vi ønsker bidrag som belyser håndtering av slike trusler, som cyberangrep, klimaendringer og naturkatastrofer. Verdien av samarbeid mellom nasjonale og internasjonale institusjoner er interessant i den sammenhengen. Et annet relevant spørsmål er hvordan arkivinstitusjonene og andre som forvalter arkiv møter økonomiske nedgangstider. Det er også interessant med bidrag som adresserer hvordan man kan beskytte sensitiv informasjon og samtidig sikre tilgjengelighet og integritet.

Spor 2: Arkivenes potensial

Arkivene inneholder store menger informasjon som har stort potensial for å bidra til ny kunnskap i samfunnet. Nye teknologiske metoder vil gjøre det langt enklere å hente ut dette innholdet. Hvordan kan vi benytte disse mulighetene? Hvordan kan vi legge til rette for at data og arkivmateriale er tilgjengelig og nyttig for brede brukergrupper? Verdien av arkiver henger tett sammen med at de blir brukt, og delt på tvers i samfunnet.

Programkomiteen søker bidrag som utforsker hvordan arkiver og informasjonen de inneholder utnyttes på best mulig måte. Hvordan kan standardisering i den digitale tidsalderen bidra til å øke tilgjengeligheten og videre bruk av data? Bidrag som diskuterer implementeringen av internasjonale og nasjonale standarder, vil være relevante. Det samme gjelder bidrag som belyser hvordan data kan gjøres tilgjengelig for tverrfaglig forskning. Eksempler på innovative prosjekter og samarbeid med andre kulturinstitusjoner som bibliotek og museer vil også være av stor interesse.

Videre ønsker komiteen bidrag om bærekraftig dataforvaltning, inkludert miljøvennlige strategier og teknologiske løsninger for redusert energiforbruk.

Spor 3: Nye teknologiske muligheter

I en verden hvor datamengden vokser eksponentielt, står vi overfor unike muligheter og noen utfordringer. Bidrag som utforsker nye teknologiske muligheter for å håndtere, langtidsbevare og tilgjengeliggjøre store datamengder ønskes. Hvilke behov er det for standardisering og dataforvaltning for å sikre konsistens og pålitelighet? Hvordan kan kunstig intelligens, språkmodeller og maskinlæring bidra? Hvordan kan data gjøres tilgjengelig og nyttig for tverrfaglig forskning med KI, og samtidig ivareta personvern, og etiske og arkivfaglige prinsipper.

Et annet aktuelt område er bruk av ny teknologi i offentlig forvaltning og privat sektor. I dag brukes KI i oppgaveløsning og beslutningsprosesser. Hvordan dokumenteres dette? Og hva betyr dette for senere bruk av arkivene? I hvilken grad regulerer lovgivingen dette i dag og hva er behovene fremover?

Call for papers

Arkivverket ønsker å sette sammen et program som er interessant for alle som arbeider med dokumentasjonsforvaltning, informasjonsforvaltning og arkiv.

Forslaget må inneholde følgende informasjon: 

  • Navn
  • Funksjon/ stilling
  • Arbeidsted og land
  • Epost
  • Tittel på presentasjon, panel-samale eller workshop (oppgi også type opplegg)
  • Språk? norsk, svensk, dansk eller engelsk

  • Spor 1, 2 eller 3?

  • Kort omtale av innholdet (ca. 250 ord)
  • Kort omtale av din yrkesbakgrunn og erfaringer (ca. 250 ord)
  • Informasjon om spesielle tekniske behov
  • Bilde av deg som kan brukes i programmet

Send inn ditt forslag

Spørsmål og forslag sendes til programkomitéen ved Ole Gausdal ole.gausdal@arkivverket.no.

Powered by Labrador CMS