BILDENE ER ALDRI FØR BLITT VIST

Rundt 30 upubliserte fotografier fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet dukket nylig opp på politihuset i Stavanger. Blant dem er flere bilder fra 9. april 1940.
Soldatene kommer

Bildet over viser tyske soldater, i full uniform, samlet foran jernbanestasjonen i Stavanger. På bakken står et tysk maskingevær i stilling. Tre lokale gutter er vitne til det som skjer 9. april 1940. Vi kan lese vantro og frykt i ansiktene.
I Stavanger gikk invasjonen av tyskerne relativt rolig for seg. Fra 9. april og dagene utover ankom tyskerne med skip i Vågen, og gikk i land med lokalbefolkningen som vitner. Med skip kom også våpen og militære kjøretøy som ble losset i sentrum.
Utenfor sentrum, på Ulsnes ved Hundvåg, var det langt mer dramatikk. Der lå det tyske lasteskipet «Roda», angivelig fullt av koks. Tollere og politimyndigheter hadde mistanke om at skipet også bar en annen last, men 8. april nektet kapteinen både inspeksjon og å flytte båten. Dermed bestemte kapteinen på «Æger», en torpedojager i Sleipner-klassen, å senke lasteskipet. Til tross for 25 skudd med 10 cm Boforskanoner, sank ikke skipet.
Grytidlig om morgenen 9. april angrep tyskerne Sola flyplass. Elleve fly, deriblant åtte bombefly, ble dirigert mot «Æger». Slik ble «Æger» et av Norges første tap under angrepet på Norge.
I Stavanger sentrum
Men tilbake til Stavanger sentrum: Et annet av bildene viser tyske soldater utenfor butikken til skipshandler Helge R. Myhre på Skagenkaien. Soldatene har kommet med det første tyske skipet som la til kai. De har ingen bagasje, ingen ryggsekker eller håndkofferter. Her ser vi tydelig ansamlingen skuelystne.

Ved posthuset i sentrum ble det utstasjonert tyskere, som bildet viser. Noen gutter på sykkel står og ser på soldatene, mens andre haster forbi. I vinduet oppe til venstre ser vi noen lene seg ut.

Anno 1929
Det fjerde tidligere upubliserte bildet vi viser i denne artikkelen, skriver seg fra 1929, og er ett av flere bilder som viser politiet som har øvelse i redning på isen. Her tester politiet i Stavanger sin nye isredningskjelke.

Innsamling og ordning

De unike funnene er et av resultatene etter en kraftinnsats fra Sør-Vest politidistrikt, Arkivverket og statsarkivaren i Stavanger. De siste 5-6 årene har Sør-Vest politidistrikt ved arkivleder Dirk Wagner ordnet eldre papirarkiver etter nedlagte lensmannskontorer og politikamre. Sør-Vest politidistrikt dekker områdene Sunnhordland, Rogaland og Sirdal i Agder.
I dette omfattende arbeidet har Wagner samarbeidet med Kenneth Bratland, historiker og rådgiver ved Arkivverket, og statsarkivar Eivind Skarung.
-Arkivmaterialet strekker seg i perioden ca. 1850 til ca. 1990. Arkivmaterialet kan kategoriseres som både kulturarvmateriale, men også viktig rettighetsdokumentasjon. Materialet utgjør alt fra dødsfallsprotokoller, etterforskingsmateriale til forliksmateriale, forteller Bratland.
Bratland har vært på befaring på Haugesund politistasjon og på politihuset i Stavanger.
Til sammen utgjør arkivmaterialet rundt 65 hyllemeter og alt dette er i løpet av de to siste årene blitt avlevert til Arkivverket ved statsarkivene Bergen og Stavanger.
- Mye av dette spennende materialet er fritt tilgjengelig for publikum på lesesalene til Arkivverket i Bergen og Stavanger, forteller Bratland. Han har vært på befaring på Haugesund politistasjon og på politihuset i Stavanger. -I Bergen visste vi ikke hvor de eldste forliksprotokollene for Sveio var blitt ut av. Møtebøkene for Sveio forliksråd 1857-1920 dukket opp på Haugesund politistasjon. Det var svært gledelig for oss å få dem lokalisert, forteller Bratland begeistret.
Gjennom samarbeidet med Sør-Vest politidistrikt og Arkivverket har det også dukket opp offentlig arkivmateriale hos privatpersoner og lokale museer. Bratland har en innstendig oppfordring til Aksess’ lesere:
-Hvis noen vet om flere eldre politiarkiver eller bilder hos privatpersoner, lag eller foreninger så ta kontakt med Arkivverket!